ellen@krachtvoeradvies.nl - mobiel +31 621 556 447+31 (0)621 556 447
leverstoornissen

Om zijn vele taken goed uit te kunnen voeren heeft u lever voeding nodig die rijk is aan o.a. de juiste mineralen, antioxidanten en B vitamines. Ook de juiste vetten en eiwitten zijn van belang. Een tekort hieraan heeft effect op het hele lichaam.

Overvoeding met de verkeerde voedingsstoffen als te veel suikers en verkeerd vet kan ook problemen veroorzaken. De lever kan hierdoor vervetten, waardoor hij in zijn functies wordt beperkt.
 
Wanneer de lever door ziekte zo ernstig beschadigd is dat er littekenweefsel ontstaat, is er sprake van levercirrose. Dit gaat vaak gepaard met een verminderde eetlust en/of de neiging verkeerd te eten. Hierdoor kan men snel ondervoed raken zelfs al is men te dik. Ook kan de lever het bloedsuiker minder goed op peil houden wanneer u lang niet eet. Regelmatig de juiste voeding, vooral ook voor het slapengaan, is dan van groot belang.
 
Een belangrijke taak van de lever is het ontgiften van ons lichaam. Om deze taak goed uit te voeren heeft de lever o.a. de juiste eiwitten nodig. Vastenkuren vind ik dan ook niet aan te raden. De lever kan wel met de juiste voeding gesteund worden bij het ontgiften. Daarnaast is het verzorgen van uw darmflora essentieel. Een niet optimale darmflora is een van de grootste veroorzakers van het ontstaan en niet kwijtraken van gifstoffen.
 
 

Gelukkig is de lever een wonder-
lijk orgaan; hij kan zichzelf on-
gelofelijk goed herstellen.

Voeding kan hierbij een on-
dersteunende rol spelen.

En met behulp van opti-
male voeding zal de
functie van uw lever
verbeteren zelfs als de
onderliggende aandoening niet
verholpen kan worden.

Als promovendus aan het UMC Utrecht doe ik onderzoek naar de effecten van voeding bij leverziekten. Wanneer u uw lever wilt steunen bij het ontgiften, een leveraandoening heeft of een antivirale behandeling bij hepatitis ondergaat: goed voedingsadvies is voor u van groot belang.